03 June 2017

Pengalaman Temuduga Pembantu Tadbir Sambilan

Assalamualaikum.

Setelah 3 bulan berlalu, praktikal pun dah habis, sekarang status pun bertukar menjadi 'job seeker'. Baru-baru ni juga, aku kerja sekejap sebagai Pembantu Pengawas Peperiksaan di Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar (USAS). Kebetulan, hari terakhir kerja, USAS call untuk panggilan temuduga bagi Pembantu Tadbir Gred dan temuduga ni officially temuduga pertama yang related dengan bidang yang aku belajar, Sebelum ni, dapat temuduga kebanyakannya jauh, dan tak pergi. So check it out soalan-soalan yang diberi. Mana tahu, soalan-soalan ini dapat membantu.

Pembantu pengawas peperiksaan

1. Ceritakan tentang diri anda.
So, biasalah memang soalan ni ialah soalan wajib dan paling senang nak jawab. Aku cerita pasal  kegiatan aktif masa kat kolej dan pengalaman kerja dulu.

2. Apa kemahiran anda?
Kat sini aku cerita yang aku biasa dah buat kerja-kerja pengurusan macam menguruskan surat, emel, panggilan telefon, inventori, Then, bila aku mention selalu uruskan program, penemuduga suruh ceritakan program yang terbesar yang pernah aku handle. So, aku ceritalah tentang program tersebut. Daripada meeting, peruntukan bajet, aktiviti yang dilakukan dan sebagainya.

3. Kemahiran dalam IT.
Basically untuk IT, Microsoft Excel memang paling penting sekali sebab memang banyak pengiraan semua guna Excel. Setakat Microsoft Words, Powerpoints tu mestilah kena tau kan. Then, aku cerita tentang blog, dan penemuduga pun check blog ni. Kat sini memang menyesal gila kenapa tak explain banyak dan tak tunjuk blog company yang dah aku pernah design dengan website yang aku bina untuk projek tahun akhir. For sure, kalau teror Adobe Photoshop atau software grafik yang lain memang extra mark la kat korang.

4. Pernah buat marketing tak?
Rasanya untuk soalan ni, mungkin penemuduga nak tengok kesesuaian untuk jabatan mana. Yes, pernah buat marketing tapi tak pernah belajar marketing. Kat sini pun aku lupa juga nak mention yang aku pernah belakon untuk buat video promoting bagi satu kolej swasta ni. Dah tak dapat extra point kat sini. hm.

5. Apa kelebihan anda?
Soalan ni memang aku dah prepare dah siap-siap. Cliche je jawapan.

6. Nama-nama orang kenamaan.
So sad, tak dapat nak jawab banyak soalan ni. 

7. Isu semasa yang sedang hangat di laman sosial.
Untuk isu semasa aku ceritakan tentang isu di Marawi, Filipina.

Dan banyak lagi soalan-soalan yang boleh je jawab dengan spontan macam nak sambung belajar lagi ke tak, boleh jadi pengacara majlis tak, kalau kena balik lewat ok ke tak and so on. Lastly, penemuduga bagi tugasan untuk buat satu artikel bebas.  So, itu lah pengalaman temuduga pertama. Lepas ni dah tau lah soalan-soalan macam mana yang akan ditanya. Untuk yang ada temuduga untuk Pembantu Tadbir juga, good luck!

Adios.

Update: Saya berjaya temuduga ni :)

You may leave your comment :)

8 comments:

  1. bila nk ditemeduga mmg rasa berdebar..huhuh

    ReplyDelete
  2. USAS..tau sangat la uni tu hehe. biha memang orang kuale ke?

    ReplyDelete
  3. nervous kalau xdpt jawab soalan interview..huhu
    btw, good luck!

    ReplyDelete
  4. AnonymousJuly 09, 2017

    I am wholesale jerseys from china free shipping supplier online, take coupon code
    here: cheap sports jerseys china

    ReplyDelete
  5. omgggg XD why dalam banyak2 soalan.. soalan pasal marketing timbul O.O

    ReplyDelete
  6. tahniah sebab dapat kerja yang bagus semoga sentiasa berusaha dan terus bersemangat.

    ReplyDelete
  7. mugo berjaya mendpt kerja ., aminn

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.