16 December 2013

List Barang Keperluan Asrama

Assalamualaikum, memandangkan tak lama lagi sekolah dah nak buka, dan ramai yang baru nak masuk asrama, aku pun bagi la list barang ni. Tapi list barang ni more kepada student perempuan. So, klik check untuk barang yang korang perlukan, dan tinggalkan bagi barang yang korang tak perlu. So, nanti mudah la, just salin atas kertas then shopping.


Loker asrama yang telah dikosongkan.
Toiletries
Sabun
Syampu
Berus gigi
Ubat gigi
Body scrub
Span mandi
Conditioner
Shaver
Baldi
Raga mandi
Downy/Softlan
Sabun cuci baju
Facial Wash
Span Mandi
Hanger / Sepit
Cebok mandi
Pakaian
T-shirt biasa
T-shirt lengan panjang
Seluar
track bottom
Baju kurung
Kain batik
Underwear
Tuala
Tuala muka
Tudung syria
Sweater / cardigen
Kasut sekolah
Kasut sport
Sliper
Cekak rambut
Getah/sepit/rambut
Pad


Storage box yang sangat berguna bagi manusia yang malas nak mengemas.
 
Segala ubat-ubatan aku diletakkan di dalam satu bekas

Stuff
Bedak
bb cream
Minyak / perapi rambut
Lotion
Deadorent
Masker
Perfume
Body mist
Tonner
Hand sanitizer
Kapas
Span Mandi
Sikat
Kepit kuku

First-Aid
Panadol
Ubat
Strepsils
Plaster
Balm
Minyak panas
Minyak cap kapak
Pil chi kit teck aun
Bandage
Mopiko
Span Mandi




Pen holder (pink zone)

Persiapan sebelum seluar terkoyak.
Others
Alarm clock
Wallet
IC
Jam tangan
Jarum/benang
MP3
Mangga / kunci
Torchlight
Sejadah
Telekung
Yassin
Torchlight
Mangkuk / Cawan
Sudu / Garfu
Sabun basuh pinggan
Botol air
Bandage
Kapas
Span Mandi
Ambi pur
Book stand
Kiwi Kasut
Makanan
Meggi
Nestum
Biskut
Milo 3 in 1.
Air kotak
Gula-gula
Bubur segera
Roti
Chocolate *lalala

Nasihat : Kalau baru nak masuk asrama, better beli benda yang perlu  je, sebab kita tak tau macam mana rupa suasana asrama. Nanti kalau dapat loker kecik, korang nak sambut mana kan barang yang bebanyak ni. Apa-apa pun Good Luck.
p/s : semua barang keperluan asrama kat atas ni bukannya semua penting. Pandai-pandai la pilih untuk keperluan. kalau ada yag tertinggal, tolong bagitau ye.

You may leave your comment :)

55 comments:

  1. leeza singgah sini. salam perkenalan.

    ReplyDelete
  2. Cam best je dok asrama. Rasa teringin lak :<

    ReplyDelete
  3. Bagus ada list macam ni..good sharing :)

    ReplyDelete
  4. wow. persiapan yang cukup lengkap.. :) good!

    ReplyDelete
  5. hok aloh.. cutenyer brg2 tuu.. :D

    jemput datang sini.. untuk budak2 comel je nii.

    http://meinnameisthazrina.blogspot.com/2013/12/year-end-sale.html

    ReplyDelete
  6. wah .. banyaknyee .. mesti best kan masuk asrama .. dapat private sendiri .. ahaha ! nabiha memang gadis pink kan ?? macam kite .. ahaks !

    ReplyDelete
  7. @farrah hanim Hahaha, tulah. Kalau boleh semua nak pink.

    ReplyDelete
  8. Bagusnya.. Persiapan lengkap! Good sharing. :D

    Btw, jom join sini!
    http://ana-myhusna-life.blogspot.com/2013/12/simple-giveaway-by-anamyhusna.html

    ReplyDelete
  9. Wahh good sharing, tapi scha x duduk asrama lagi.. hee setahun je duk asrama masa form 1 dulu ;)

    ReplyDelete
  10. teringat time duk asrama dulu2 time skolah menengah.. hehe..
    comelnya bekas alat2 jahitan tu..
    nak jugakk.. hihi

    ReplyDelete
  11. Maaf dik, rasanya macam ada barang khas utk wanita yg terlupa masuk list..1) baju dalam (bra) 2) tuala wanita. Satu lagi strika dan cerek elektrik juga kena bawa...

    ReplyDelete
  12. Kiwi kasut. hehe

    ReplyDelete
  13. comel nyer blog. kalau makanan tu jangan luper bwk kismis sekali untuk memory :)

    ReplyDelete
  14. teratur..sy suka..hehe

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2013/12/permohonan-br1m-30-2014.html

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak nabiha :)

    Boleh tak akak review produk yang akak pakai? Macam mask, or produk yg akak pakai untuk muka. If tak keberatan lah, tp kalau tak nak buat pun tak apa :) Sebab just nak tahu nama produk je. Saya dah lama cari nama barang tu tapi smpai sekarang still tak tahu lagi apa jenama barang yang akak pakai sekarang ni :)

    ReplyDelete
  16. @Nur Hidayah InsyaAllah. Tapi kalau masker tu, boleh tengok kat sini.
    http://beehac.blogspot.com/2013/12/review-charcoal-mask.html

    ReplyDelete
  17. wahhh sangat smart siap ada list barang ceni. barula teratur hidup kenzz.

    hebat hebat. ;)

    ReplyDelete
  18. saya ambil senarai nie tau :)

    ReplyDelete
  19. AnonymousJune 11, 2014

    Thanks for sharing. Sgt berguna utk org yg tk pernah duduk asrama mcm sy ni. Huhu. Tq so much.

    ReplyDelete
  20. Salam.. thanks for this entry.. sangat2 membantu.. saya dah duduk asrama setahun.. tak lama lagi nak balik asrama, so kena packing barang.. but dah lost barang2 yang nak bawak... tiba2 rasa tak pernah duduk asrama.. ahah.. terpaksa lah cari kat internet senarai barang ni semua.. hehe..
    btw, kalau sudi, singgahlah blog saya.. sujanachantek.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..saya pun..tpi ras nak rujuk balik keperluan2 asrama..

      Delete
  21. Biasany bju t shirt tu bwk bpe helai erk? Hope akk leh reply comment =)

    ReplyDelete
  22. Bergune jugak list nim....x perlulahh pikir lagi brg yg nk bawak ke hostel nnti....huhu

    ReplyDelete
  23. ikut keperluan je...

    ReplyDelete
  24. tqvm....amat membantu. anak sy dapat STTJ F4 daftar next week

    ReplyDelete
  25. Thanks bbyank. list ni banyak membantu. yelah first time masuk asrama.

    ReplyDelete
  26. Thanks bbnyak. List ni memang membantu. Yelah baru first time masuk asrama.

    ReplyDelete
  27. @NabihaZaidi
    Awak sekolah mana eh?

    ReplyDelete
  28. @Anonymous Kolej vokasional Sungai Petani2.

    ReplyDelete
  29. AnonymousJuly 08, 2015

    @NabihaZaidi . Sis nk tanye, klau kt asrama bleh bwk bhn for beauty ke ? (Saye br nk msk form 1)

    ReplyDelete
  30. Nak tanya, awak beli kat mana set menjahit tu?

    ReplyDelete
  31. Anyonghaseyo!thanks for sharing.

    ReplyDelete
  32. Mak aiii...teliti sungguh dia..salute!!

    Xnak try sabun muka ni?

    https://www.facebook.com/alfirda.my

    ReplyDelete
  33. Beli kat mana set menjahit tu

    ReplyDelete
  34. Toiletries tu ade tertulis span mandi 2 kali

    ReplyDelete
  35. tq for your list..i'll take noted..so nervous to be in hostel...



    ReplyDelete
  36. tq for your list..i'll take noted..so nervous to be in hostel..

    ReplyDelete
  37. but in hostel bukannya tak boleh bwk maggie keee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taktau la kalau hostel lain. Tapi selalunya hostel dan megi tak boleh berpisah. :D

      Delete
  38. boleh tanya tak? Kalau macam vokay kan...kalau bawa/pakai sckincare dibenarkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skincare or make up? Kalau skincare macam pencuci muka, day/night cream semua tu mesti lah boleh. Kalau tak habis tak sememeh semua student KV. >.< Kalau makeup, boleh je bawa. Cuma jangan pakai time pergi kelas la. :) Basic macam lip balm semua tu no hal.

      Delete
  39. sis barang pembelajaran apa ye? , cam buku ² yg digunakan dan sebagainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut institusi, kalau macam Kolej Vokasional. Setiap sem kena beli modul yang disediakan oleh pihak KV. :)

      Delete
  40. Assalamualaikum
    input yg sgt bermanfaat,even aunty pun copy list ni utk siapkan keperluan ank ke asrama
    mintak halalkan ya
    thanks

    ReplyDelete
  41. mp3????? boleh ke omg bru tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend la dengan peraturan asrama masing-masing.

      Delete
  42. macam mana nak atasi homesick ea?sebab saya pun tengah alami homesick tu sekarang,boleh bagi tips tak?tq

    ReplyDelete
  43. AnonymousJune 25, 2017

    Way cool! Some very valid points! I appreciate you
    writing this article and the rest of the website is
    extremely good.

    ReplyDelete
  44. Nak tanya, kalau masuk sekolah agama, die bagi ke bawak mee segera ataupun maggi? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti untuk peraturan sekolah masing-masing.

      Delete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.