03 June 2017

Pengalaman Temuduga Pembantu Tadbir Sambilan

Assalamualaikum.

Setelah 3 bulan berlalu, praktikal pun dah habis, sekarang status pun bertukar menjadi 'job seeker'. Baru-baru ni juga, aku kerja sekejap sebagai Pembantu Pengawas Peperiksaan di Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar (USAS). Kebetulan, hari terakhir kerja, USAS call untuk panggilan temuduga bagi Pembantu Tadbir Gred dan temuduga ni officially temuduga pertama yang related dengan bidang yang aku belajar, Sebelum ni, dapat temuduga kebanyakannya jauh, dan tak pergi. So check it out soalan-soalan yang diberi. Mana tahu, soalan-soalan ini dapat membantu.

Pembantu pengawas peperiksaan

1. Ceritakan tentang diri anda.
So, biasalah memang soalan ni ialah soalan wajib dan paling senang nak jawab. Aku cerita pasal  kegiatan aktif masa kat kolej dan pengalaman kerja dulu.

2. Apa kemahiran anda?
Kat sini aku cerita yang aku biasa dah buat kerja-kerja pengurusan macam menguruskan surat, emel, panggilan telefon, inventori, Then, bila aku mention selalu uruskan program, penemuduga suruh ceritakan program yang terbesar yang pernah aku handle. So, aku ceritalah tentang program tersebut. Daripada meeting, peruntukan bajet, aktiviti yang dilakukan dan sebagainya.

3. Kemahiran dalam IT.
Basically untuk IT, Microsoft Excel memang paling penting sekali sebab memang banyak pengiraan semua guna Excel. Setakat Microsoft Words, Powerpoints tu mestilah kena tau kan. Then, aku cerita tentang blog, dan penemuduga pun check blog ni. Kat sini memang menyesal gila kenapa tak explain banyak dan tak tunjuk blog company yang dah aku pernah design dengan website yang aku bina untuk projek tahun akhir. For sure, kalau teror Adobe Photoshop atau software grafik yang lain memang extra mark la kat korang.

4. Pernah buat marketing tak?
Rasanya untuk soalan ni, mungkin penemuduga nak tengok kesesuaian untuk jabatan mana. Yes, pernah buat marketing tapi tak pernah belajar marketing. Kat sini pun aku lupa juga nak mention yang aku pernah belakon untuk buat video promoting bagi satu kolej swasta ni. Dah tak dapat extra point kat sini. hm.

5. Apa kelebihan anda?
Soalan ni memang aku dah prepare dah siap-siap. Cliche je jawapan.

6. Nama-nama orang kenamaan.
So sad, tak dapat nak jawab banyak soalan ni. 

7. Isu semasa yang sedang hangat di laman sosial.
Untuk isu semasa aku ceritakan tentang isu di Marawi, Filipina.

Dan banyak lagi soalan-soalan yang boleh je jawab dengan spontan macam nak sambung belajar lagi ke tak, boleh jadi pengacara majlis tak, kalau kena balik lewat ok ke tak and so on. Lastly, penemuduga bagi tugasan untuk buat satu artikel bebas.  So, itu lah pengalaman temuduga pertama. Lepas ni dah tau lah soalan-soalan macam mana yang akan ditanya. Untuk yang ada temuduga untuk Pembantu Tadbir juga, good luck!

Adios.

Update: Saya berjaya temuduga ni :)

You may leave your comment :)

19 January 2017

Download Drama dan Variety Show Korea

Assalamualaikum. 
Sekarang ni banyak betul trending drama korea yang best-best kan, tapi ramai juga yang taktau kat mana nak download. Kalau drama Korea, kena tengok betul-betul baru feel, untuk variety show pula lebih kepada sense of humor. Lagi banyak kau tengok variety show ni, lagi banyak la kau faham maksud tersirat lawak tu. Sebab tu aku selalu mengekek sorang-sorang gelak tengok laptop.So, kat sini aku nak tunjuk sikit kat mana aku selalu menonton/download variety show. Jeng jeng jeng.

Korang boleh klik http://kshowonline.com/ untuk download macam-macam show yang ada kat situ. Klik je Show List dan pilih. 

Antara show yang menarik  ialah: 

RunningMan
Setiap minggu akan ada tema, misi, dan game-game yang menarik. (boleh tengok secara random, tak perlu ikut episod) Setelah 7 tahun ni, show ni akan ditamatkan pada bulan Februari 2017.

We Got Married
Show ni pula akan pair up kan pasangan daripada kalangan selebriti yang sebelum ni mungkin tak kenal satu sama lain, dan akan menempuh alam percintaan. Macam mak kite jodohkan kita, lepastu jumpa, lepastu kahwin. Haa lebih kurang gitu. .Antara couple yang guwa minat : Jong Hyun (CN Blue) & Seung Yeon, Henry (Super Junior) & Yewon, Jaerim & So Eun. Memandangkan banyak couple yang si lelakinya handsome, charming, tough, tak boleh lupa juga couple paling menarik sebab si perempuan pada mulanya tak nak terima lelaki tu sebab anggap sekadar kawan/abang ialah Kwang Hee & Sun Hwa. Bagi aku couple ni paling lawak sebab si perempuan lagi tough dari si lelaki. 


Roommate
Selebriti dari pelbagai bidang (pelakon, penyanyi, model, comedian, dan lain-lain akan duduk sekali dalam satu rumah.) Dari stranger diorang hidup saling memahami kat dalam rumah tu. Show ni ada 2 season, dan dah habis pada tahun 2015.

Banyak lagi sebenarnya variety show yang aku follow up contohnya Weekly Idol, Infinity Challenge, Law Of The Jungle dan lain-lain.

_____________________________________________________________________________

Bagi peminat drama korea pulak, korang boleh download di http://kissasian.com/ . Cuma perlu right click di video yang sedang berjalan dan save video as.


Antara drama yang masih berjalan ialah :

The Legend of the Blue Sea,
Genres: Comedy, Drama, Fantasy, Romance


Hwarang 

Genres : Historical, Romance, Youth

Goblin
Genres: Fantasy, Melodrama, Romance

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Genres : Comedy, Romance, Sports

Selamat mendownload. Adios!

You may leave your comment :)